Ringetový svátek

Český ringetový svátek, i tak by se dalo pojmenovat období od 16. – 24.7.2016. Hned tři ringetové akce hostila Praha – 2.ročník mezinárodního letního kempu, Challenge Cup a 1. Mistrovství České republiky v ringetu. A s kým jiným si o všem popovídat, než s prezidentkou Českého svazu ringetu, Veronikou Hůlkovou.

Než se dostaneme k jednotlivým akcím, jak celkově hodnotíte toto období?

Myslím, že nemohu hodnotit jinak než pozitivně. Většina našich cílů byla splněna. Model přípravného kempu spojeného s turnajem se osvědčil a pokusíme se jej zachovat i do dalších let. Z několika důvodů jsme musely do stejného období zařadit i 1.Mistrovství republiky, které se také podařilo, i v tak nabitém programu dobře zvládnout. Všechny naše hráčky předvedly výborné výkony a objevily se i nové naděje, které budeme chtít zapracovat do národního týmu.

Co přinesl 2.ročník Mezinárodního kempu v Praze?

Letošního ročníku se účastnilo více hráčů než předešlý rok. Podařilo se nám pokračovat ve spolupráci s trenérkou kemppraha2016Margie Carter (CAN) a hlavní trenérské žezlo letos po Sini Forsblom převzala Anu Pitkänen (obě FIN). Absolvovaly jsme 10 tréninkových jednotek na ledě, které byly zaměřeny na základní ringetové dovednosti, bruslení a herní systémy v obraném a útočném pásmu.

14.ročníku Czech Ringette Challenge Cupu se české hráčky účastnily potřetí. Přesto jste opět obsadily poslední příčku, bylo to zklamání?

Chtěly jsme odehrát hlavně dobré zápasy, na konečné pořadí jsme se vůbec neohlížely. Bylo jasné, že vyrovnaný zápas můžeme očekávat pouze v utkání se Slovenskem. Ostatní týmy, ať z Finska nebo Kanady, jsou herně mnohem vyspělejší. Pro nás je každý zápas velkou školou, bude trvat ještě několik let než se dočkáme lepšího umístění. Přesto jsme velice dobře zvládly zápasy s Ice Ladies (FIN), Manitobou True North Strong a Calgary Ringette. Slabší chvilku jsme si vybraly v zápase s Manitobou True North Free. Dělaly jsme zbytečné chyby, nepokrývaly si prostor kolem naší branky, a tak nás Kanaďanky především v první části utkání jednoznačně přehrály. Na naší nesoustředěnosti se projevila i únava z předchozích bojů. Zápas nebo celkově zápasy se Slovenskem nám nesedí. Hraje se více fyzicky, takže na obou stranách je na ringetové poměry hodně vyloučených. Myslím, že Slovenky tentokrát měly větší úspěšnost v zachycení ringu v přechodu do útoku a také více štěstí v koncovce. Přesto hodnotím zápas proti našim východním sousedům spíše jako jeden z těch lepších.

Takže hodnotíte naše vystoupení kladně?

Ano, turnaj jako celek jsme zvládly nad očekávání dobře. Oproti loňsku jsme se v několika směrech hodně zlepšily. Hned pět hráček skórovalo a celkem jsme vstřelily sedm krásných gólů. V sestavě jsme měly dvě úplně nové hráčky Dominiku Mokrošovou a Barboru Šebíkovou, které ringetovou premiéru zvládly výborně. Bára dokonce vstřelila svůj první ringetový gól. Vyzkoušely jsme i naší druhou brankářku, Ivanu Beděrkovou.

Pojďme k nejdůležitější akci z celého týdne, k 1.Mistrovství ČR. Mistrovství se mělo původně hrát úplně v jiném termínu, co se stalo?

mcr2016Původně jsme měly odehrát 1.Mistrovství České republiky již v dubnu, ale proti bylo hned několik důvodů. Nepovedlo se nám zajistit ledovou plochu na některém z pražských stadionů, nebylo včas zajištěno financování této akce a pořád nemáme natolik zkušené vlastní rozhodčí, kteří by mohli odřídit zápas na celé hřiště. Proto se výkonný výbor rozhodl využít rozhodčí, kteří přicestují na Challenge Cup. A také jsme chtěly najít termín, vyhovující Sini Forsblom, která předávala putovní cenu pro nejužitečnější hráčku (Sini Forsblom Award for MVP).

Mistrovství se účastnily dva týmy, ostatní ringetové kluby neměly zájem?

Přihlášeny byly tři týmy: HC Esa, RC Roudnice nad Labem a RC Klášterec nad Ohří. Vlašim přihlášku nepodala, momentálně mají jen hráčky a hráče od 5-9 let. Klášterec jsme musely bohužel vyřadit pro nedostatečný počet hráček. Přesto věřím, že na dalším ročníku již chybět nebudou.

HC Esa má nejzkušenější tým a svojí roli favorita zvládl. Jak hodnotíte oba zápasy?

Esa mají více zkušenějších hráček, ale i v roudnickém týmu jsou hráčky, které se pravidelně účastní ringetových akcí a celkově měly výborně bruslící tým. Zápasy byly vyrovnané, plné šancí, rozhodla pouze vyšší produktivita Es. Oba týmy ukázaly, jak velký pokrok jsme za tři roky udělaly. Doufáme, že český ringet najde partnery, kteří by finančně podpořily jednotlivé kluby a pomohly jim k zajištění pravidelných tréninků.

Jak bude vypadat Mistrovství České republiky v příštích letech?

Příští rok žádné velké změny nechystáme, bude se hrát opět turnajově. Na dlouhodobou soutěž je ještě příliš brzy. Termín zatím není určen, ale pravděpodobně se dočkáme MČR opět v létě. Během zimní sezóny se můžeme těšit na pokračování Českého poháru a na České ringetové hry. Reprezentaci pak čeká přípravné období před Mistrovstvím světa v Kanadě 2017.

Na závěr bych ráda za Český svaz ringetu poděkovala za účast všem hráčkám, trenérkám Anu Pitkännen a Margie Carter, rozhodčím Andreji Jakubci a Lucy Anne Ingoldsby, Sini Forsblom, našim partnerům, fanouškům a všem ostatním, kteří se podíleli na zabezpečení této velké ringetové akce.